Luonnossa lähellä Pietarsaaren keskustaa

Svanen Joutsen Camping on rauhallinen leirintäalue Pietarsaaren pohjoispuolella. Keskustaan on matkaa neljä kilometriä.

Svanen Campingin eli Joutsenen leirintäalueen omistaa Pietarsaaren kunta, mutta sitä hoidetaan yrittäjävetoisesti. Tänä vuonna alueen otti hoitoonsa paikallinen yhdistys.

– Pietarsaarenseudun Diabetes jatkaa leirintäalueen toimintaa samaan malliin kuin tähänkin asti, yhdistyksen puheenjohtaja Tom Enlund kertoo.

Edellinen yrittäjäpariskunta ehti tehdä alueella kovasti kunnostus ja maalaustöitä.  Kaikenlaista kunnostusta alueella kuitenkin riittää, onhan alueella mökkejäkin yhteensä 28 kappaletta. Osa mökeistä on vanhoja idyllisiä hirsirakennuksia punamullan värisine hirsiseinineen ja valkeine ikkunaluukkuineen. Leirintämökit ovat uudempia mutta väritys sama punavalkoinen.

Matkailuajoneuvoille on laajat ja hyvin hoidetut nurmikentät. Mieltymysten mukaan paikan voi valita auringosta tai koivujen katveesta. Pohjoistuulilta suojaa vankka kuusikko alueen laidalla.

Huoltorakennus alueen laidalla on uudempaa tyyliä. Sieltä löytyvät vessat ja suihkut sekä pyykinpesutila. Toisessa huoltorakennuksessa lähellä rantaa ovat keittiötilat ja tiskialtaat. Vieressä ulkona voi valmistaa grilliruokaa. Toinen grillipaikka löytyy lähempää vaunualuetta.

Ranta suojaisessa paikassa

Joutsenen ranta on suojaisalla Luodonjärven lahdekkeella. Majoitushintaan sisältyy päivittäin sauna yleisillä vuoroilla. Muuna aikana saunan voi vuokrata perhesaunaksi tai vaikkapa kymmenen hengen ryhmälle koko illaksi. Rantasaunan edustalla on uimalaituri.

Rannan lähellä on telttailualue sekä lasten leikkipaikka, jossa on suuri hiekkalaatikko sekä keinut ja kiikkulaudat.

Portilla on toimisto ja kahvio, joka on auki kesäaikaan päivittäin aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Kahvion vieressä on minigolfrata sekä kaksi beachvolley-kenttää, jotka ovat leirintäalueen aitojen ulkopuolella ja muidenkin kuin yöpyjien käytössä.

Leirintäalueen vieressä toimii Botnia Canoe, josta voi vuokrata yksikkö- ja kaksikkokajakkeja. Rannassa on varta vasten melontaa varten rakennettu turvalliset laiturit.

Joutsenen rannasta vie kapean salmen yli kävelysilta veden itärannalle, mistä löytyy vuonna 1811 rakennettu Runebergin tupa. Tässä kalastus- ja metsästysmökissä runoilija vietti monet kesät lapsena. Tuvalta voi jatkaa kävelyretkelle Luodonjärven rantatietä seuraillen. Pietarsaaren kaupunkiin saavutaan reilun kolmen kilometrin kävelyn jälkeen.

Diabetesyhdistyksen hoidossa on nykyisin myös Pietarsaaren vanhassa satamassa sijaitseva Fanta Sea. Maauimalaa ja vapaa-ajan toimintapuistoa voi kutsua vesileikkipuistoksi. Fanta Seassa lämpiää kesäaikaan kaksi uutta 20 henkilön saunaa. Matkaa toimintapuistoon on Joutsenesta kolmisen kilometriä. Fanta Sean yhteydessä toimii myös vanha leirintäalue.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

40-vuotiaan yhdistyksen Kuturanta

40-vuotiaan yhdistyksen Kuturanta

Kuturanta sijaitsee matalan Lestijärven rantarinteessä. Caravan-paikkoja löytyy läheltä rantaa tai ylempää aarniometsän ympäröimältä alueelta.

Toivosen eläinpuistossa pääsee menneeseen

Toivosen eläinpuistossa pääsee menneeseen

Zoo Caravan sijaitsee Kälviällä noin kymmenen kilometriä Kokkolasta. Kesäisin auki olevalta alueelta löytyy 15 matkailuajoneuvopaikkaa, joista kahdeksaan saa sähköä.

Sexsjö on uranuurtajien alullepanema

Sexsjö on uranuurtajien alullepanema

Sexsjön portille todellakin sopii Suomen karavaanareiden symboli eli vankkurit. SF-Caravan Pietarsaaren seudun yhdistystä oli perustamassa vuonna 1976 Bror Eklund ja Antero Rankala, jotka molemmat olivat jo mukana aloittamassa valtakunnallisen SF-Caravan ry:n toimintaa.