Hyväntuulinen Hämeenhelmi

Hämeenhelmi on kotiutunut vanhan hevostilan maille.

SF-Caravan Ydin-Häme ry:n Hämeenhelmi sijaitsee Janakkalassa maaseudun rauhassa, noin kolmen minuutin ajomatkan päässä Helsinki–Tampere-moottoritieltä. Tervakosken Puuhamaahan alueelta ajelee noin seitsemässä minuutissa.

Hämeenhelmi on rakennettu vanhan hevostilan maille. Toimisto löytyy vanhasta tallirakennuksesta. Samaan rakennukseen on saatu oleskelutilojen lisäksi mahtumaan muun muassa keittiö, sauna pukuhuoneineen, vessat sekä kemssantyhjennyspaikka.

Alueen maamerkkinä on tallirakennuksen ”Torni”, jonka suojissa järjestetään erilaisia tapahtumia keväästä pitkälle syksyyn.

Tallirakennuksen saunan massiivinen puukiuas lämpenee joka päivä. Saunasta pääsee ulos vilvoittelemaan. Tulevana kesänä saunan takaa löytyy myös uima-allas.

Alueella on myös retrohenkinen tilaussauna, jonka edustalta löytyy lämmitettävä ulkopalju. Saunaa ja paljua vuokrataan kävijöille tuntihintaan.

Tilan vanhaan asuinrakennukseen on remontoitu keittiön lisäksi lasten leikkitila.

Vaunupaikkoja on tarjolla noin 50, kausipaikkakäytössä niistä on tällä hetkellä reilu 20. Alueella on myös retrovaunu etutelttoineen. Vaunua voi vuokrata majoituskäyttöön.

Kausipaikkalaisilla on isäntävelvoite. Se tarkoittaa yhtä isäntäviikkoa kesällä tai neljää viikonloppua talviaikaan.

Hämäläisittän ruohonleikkuuseen. Alueisäntä Jari Leskinen (vas.) a Pauli Leimu (oik.) suunnittelevat tulevaa pitsailtaa.

Pieni ja vireä alue

Pienuudestaan huolimatta Hämeenhelmi on vireä alue ja tunnettu tapahtumistaan.

– Meillä on hyvä ydinporukka, joka toimii tapahtumajärjestelyissä tarvittaessa myös toistensa sijaisina, viikonlopun isäntä Jari Leskinen kertoo.

Hämeenhelmessä järjestetään vuodessa parit isommat treffit sekä useita erilaisia teemallisia iltoja ja viikonloppuja. Syksyn suurin tapahtuma on Yksillä tulilla -treffit. Lisäksi on viikonloppuja vietetty muun muassa kirppiksen, Valoween-treffien ja Kasaribileiden ja Hämykaraoken merkeissä.

– Sinkkuiltamat järjestettiin nyt toista kertaa ja ne ovat jälleen ensi keväänä ohjelmistossa. Tapahtumien aikaan yöpyminen on normaalitaksalla, mutta treffeillä on korotettu maksu, yhdistyksen puheenjohtaja Pauli Leimu kertoo.

Vasta kolme vuotta täyttänyt Hämeenhelmi on vakiinnuttanut toimintansa. Kausipaikkalaisia yöpyy alueella ympärivuotisesti ja tapahtumaviikonloppuisin alue on täynnä elämää.

Aluetta rakennetaan ja ylläpidetään luonnollisesti talkooporukalla, joten töitä riittää jatkossakin. Uima-altaan lisäksi alueelle on kesäksi tulossa muun muassa ajokaivo.

– Meillä on monen eri alan ammattilaisia, jotka tarttuvat itsenäisesti hommaan kuin hommaan. Välillä asioista saadaan montakin mielipidettä, mutta kyllä valmistakin tulee, Leimu myhäilee.

Caravan-ydinhame.fi

Teksti ja kuvat Pirjo Rättyä. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 1/2017, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Vantaan Tallilla viihdytään

Vantaan Tallilla viihdytään

Vantaalle on matkaa, mutta Ryttylän ja Tervakosken palvelut ovat lyhyen ajomatkan päässä. Tervakosken Puuhamaahan ajaa noin 15 minuuttia.

Tavataan Tilkkarissa

Tavataan Tilkkarissa

Tilkunpelto on SF-Caravan Kanta-Häme ry:n omistama alue Hämeenlinnan Lammilla. Yhdistys osti vuokramaille perustetun alueen itselleen kymmenisen vuotta sitten.